Liga 2 pleegt hold-up in derby

Deze zaterdag stonden we voor een verplaatsing van amper 4,5 kilometer. Sommigen van ons kozen er zelf voor om, ter opwarming, de verplaatsing met de fiets te maken. Dan weet je al onmiddellijk dat het derby-time was. Dendermonde was de gastheer voor de wedstrijd van deze week. Een wedstrijd waarin iedereen iedereen kent. Als ik er aan toevoeg dat wij, als leider, slechts een punt meer telden als onze buren en deze wedstrijd dus de eerste plaats als inzet had weet u onmiddellijk dat het een derby op het scherpst van de snee ging worden. Alsof dat nog niet genoeg was heeft Dendermonde met Bart Callaerts ook huidig topschutter in de reeks in zijn rangen. De sleutel van deze wedstrijd zou wel eens bij hem kunnen liggen met een voorlopig gemiddelde van 10 goals per wedstrijd. De supporters, zowel in het rood als in het blauw, waren dan ook talrijk aanwezig om deze topper in Liga 2 te aanschouwen.

Het begin van de wedstrijd maakt ook direct de intenties van Dendermonde duidelijk. Met hoge druk in verdediging en een hoog tempo in aanval willen zij hun voordeel in leeftijd maar al te graag uitspelen. Het is duidelijk dat wij al onze ervaring nodig zullen hebben als wij deze wedstrijd in ons voordeel zouden willen beslechten. Het is echter de ervaring die het eerste kloofje in deze wedstrijd zal slaan. Na 7 minuten slagen wij er via Sander, Yoram en Joerie in om op en 3-5 voorsprong te komen. Sander die ondertussen niet meer uit de basis weg te denken is en van wie je al bijna niet meer merkt dat hij tot twee jaar geleden gewoon nog keeper was. Jammer genoeg slaagt hij al vroeg in de match zijn enkel om waardoor hij even op zijn plooi moet komen en wij hem even niet kunnen gebruiken. Als ik u daarbij zeg dat deze twee goals voorsprong de grootste voorsprong in de eerste helft zal zijn dan weet u dat het voor de toeschouwers wel een aangenaam kijkstuk zal worden. Vanaf de tiende minuut is het wel constant Dendermonde die aan de positieve zijde van de score staan.

Het jeugdig enthousiasme haalt de bovenhand en we worden constant in het defensief gedrongen. Het is vooral Bart Callaerts die brokken maakt, vooral ook te wijten aan het feit dat wij niet de nodige agressiviteit aan de dag leggen in verdediging en steeds iets te laat uitstappen in verdediging. Als er dan nog een paar scheidsrechterlijke beslissingen in ons nadeel vallen verliezen we ons soms iets te veel in discussies met het arbitrale duo en komen we deze energie te kort om ons normale spel op de mat te leggen. Ondanks dat kunnen we echter, wegens af en toe een opflakkering, in het spoor blijven van Dendermonde. In de 20ste minuut slagen we er dan terug in om de gelijkmaker te scoren. Wederom loopt Dendermonde twee doelpunten weg maar met de rust in zicht bijten we ons in de wedstrijd vast. Twee doelpunten van Lieven, ook twee van Bert en nog geassisteerd door Laurens zorgen er zelfs voor dat we met een doelpunt voorsprong de rust in kunnen. 18-19 de stand aan de koffie.

19 doelpunten gemaakt in één helft is niet slecht maar doordat we er 18 tegen krijgen hebben we toch het gevoel dat we geen goede eerste helft achter de rug hebben. Er wordt in de rust dan ook op gehamerd dat we ons dienen te herpakken in de tweede helft.

Tom opent de debatten in de tweede helft maar daarna neemt Dendermonde terug over. Met hun beproefde recept van het begin van de eerste helft lopen ze al snel 4 doelpunten uit. De Dendermondse topschutter neemt zijn ploeg bij de hand met 3 goals in een 6-0 tussenspurt. 24-20 na 10 minuten tweede helft is ons deel. Achtervolgen zal dan ook de rest van de tweede helft onze opdracht zijn. De vraag was of onze vaten vol ervaring (ja, er zit nog iets meer in die vaten als Westmalle) zou volstaan om dit jeugdig en enthousiast Dendermonde bij te houden of zelfs verslaan. Het is Lieven die, gemotiveerd door de assistent-trainer van de tegenpartij, als eerste tegenprikt. Het lukt ons op korte termijn echter niet om de driepuntenkloof dicht te krijgen. Deze blijft tot de 15de minuut op het scorebord. Op dit moment slagen we er echter in om ons gemekker op de scheidsrechter iets meer binnen de perken te houden en onze energie volledig aan te wenden in het spel. We slagen er dan wel in om een aantal keer op 1 doelpunt te komen maar na 23 minuten kijken we toch terug tegen een 30-27 achterstand aan. In een time-out van coach Frankie wordt dan nog eens gevraagd om rustig te blijven en er wordt verteld dat de prijzen pas aan de meet worden uitgedeeld. Een waarheid als een koe natuurlijk. We slagen er daarna ook in om op twee minuten 3 goals te maken via Sander, Laurens en Dimi. 30-30 na 25 minuten en alles te herdoen. Het is dan al duidelijk dat de talrijke supporters een ware thriller te wachten staat in de laatste 5 minuten.

Het is Dendermonde dat als eerste terug op voorsprong komt. Ze scoren zelf twee maal waardoor we nog het nodige werk op de plank hebben in de laatste 4 minuten. Dimi acht zijn moment dan echter gekomen en scoort in een rommelige slotfase 2 keer waardoor de score van 32-32 op het bord prijkt met nog 1 minuut te spelen. Dendermonde verliest dan de bal waardoor wij nog een time-out kunnen nemen met 40 seconden op de klok. De bedoeling wordt duidelijk gemaakt. Bal in de zak en nog een poging op het einde waardoor een gelijkspel al zeker niet kan ontsnappen. Onder druk van het tijdspel komt het shot echter sneller dan verwacht. De Dendermondse goalie kan dit uit zijn doel ranselen en lijkt een tegenaanval te kunnen lanceren. Dit is echter buiten Sander gerekend die, met een ongelofelijke zweeffase, de lange bal kan onderscheppen. Hij vindt daarna Zigi die, zuiver uit tactische overwegingen, niet gezakt was. Hij kan zijn man voorbijgaan en weet, half sjoempelend, de bal voorbij de thuisdoelman te frommelen. Een halve second later volgt het eindsignaal. De euforie die u zich voorstelt, als u de wedstrijd niet zou gezien hebben, kan u gerust verdubbelen. De ontlading van onze kant was zeer groot dat wij na deze moeilijke match tegen een zeer snel en sterk handballend Dendermonde toch het zegegebaar konden maken. Wij haalden niet ons beste niveau maar dit was zeker de verdienste van de zeer gemotiveerde tegenstander. Buiten onze ervaring denk ik dat de sterkte van onze bank hier zeker een rol in speelt. Getuige hiervan het feit dat iedereen bij ons minstens 1 goal in het mandje kon leggen.

Later op het weekend volgde dan nog het nieuws dat andere concurrenten Eeklo en Mechelen ook punten hadden verloren. We staan momenteel dus met drie punten los eerste van de reeks. Aan ons om niet op onze lauweren te rusten en te trachten ons beste spel terug te vinden. Te beginnen thuis deze zaterdag tegen Kortrijk. Supporters welkom om kwart na zes in de Lebbeekse sporthal.

Speelden voor Elita: Fre (g), Lars (2), Laurens(4), Joerie (1), Lieven(5), Dimi (3), Tom(3), Yoram(5), Bert(3), Zigi(3), Sander(4)

Verslag: JS