Thriller in Liga 2!

Een druilerige zaterdag in het landelijke Lebbeke. Niks te beleven denk je dan. Niets is echter minder waar. Een blik op de kalender en de stand van de liga 2 verraadde namelijk dat er een spannende match zat aan te komen in de Lebbeekse sporthal. Overpelt, de bezoeker op deze speeldag, begon eraan als zesde in de stand. Zij hadden tot hiertoe echter nog maar éénmaal verloren en zijn er tot dusver als enige ploeg in geslaagd om Roeselare te verslaan. Dit zelfs in Roeselare na een verplaatsing van (volgens Google Maps) 206 kilometer, goed voor een zekere twee uur en drie kwartier in de wagen (zelfs waarschijnlijk nog iets meer als ze over Antwerpen zouden rijden ;-)). Een te duchten tegenstander zonder meer.

Als we dan de kalender nog eens verder bestuderen blijkt ook nog eens dat ook de rest van de top zes het tegen elkaar opnamen op deze speeldag. Roeselare kreeg het bezoek van Mechelen, beiden begonnen als gedeeld tweede op slechts 1 punt van onze koppositie, en Atomix ontving Waasmunster, Atomix ook als gedeeld tweede tegen Waasmunster als vijfde in de stand. En laat nu net Roeselare en Atomix ook voor ons de volgende twee wedstrijden op het programma zijn. U voelt op dit moment waarschijnlijk al de spanning van het scherm spatten en ook in de sporthal was de spanning te snijden voor de match. Ondanks enkele kleine blessures in de week (die verdomde ouderdom toch e ;-)) stonden we wel volledig voor deze wedstrijd en kregen zelfs versterking uit liga 1 wat ervoor zorgde dat we toch met het nodige vertrouwen naar deze match konden toeleven.

Nu ik even de sfeer heb kunnen weergeven kunnen we overgaan naar de beschrijving van de eerste helft. Dit is normaal de moment waarop ik lyrisch het vlotte spel van Elita kan beschrijven en kan spreken van een echte kanonsstart. Niets van dit alles echter deze week. Voor het eerst moet ik schrijven dat de tegenstander een betere start neemt als ons. Ligt het aan de stress? Was er sprake van gemakzucht? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat Overpelt zonder veel complexen aan de wedstrijd begon. Ze liepen direct 0-2 uit en gingen naar een 1-3 voorsprong na drie minuten. Overpelt liet direct zien waarvoor ze gekomen waren en het was zeker niet om gewoon zomaar wat mee te lopen. Een relatief jonge ploeg die toch al geruime tijd samenspeelt en elkaar dus vlot vindt. Een pluim voor deze toch zeer sterke tegenstander. 1-3 na drie minuten wil natuurlijk niets zeggen en misschien was dit wel de wake-up call die we nodig hadden. We knokten onszelf dus terug in de wedstrijd en in de 9de minuut kwamen we een eerste maal op een 4-3 voorsprong. Dit was echter geen voorbode voor een goed verder verloop van de eerste helft. Overpelt speelde opnieuw haasje-over en kwam bij 6-7 na 16 minuten op voorsprong. Dit was het sein om de Lebbeekse pionnen even te gaan herschikken. Het moment was daar om Thomas, de rots, Janssens in te brengen. Hij slaagde erin om de verdediging iets beter te organiseren en ook het aanvallende spel begon iets vlotter te lopen. We slaagden erin met op deze manier toch met een voorsprong van 11-10 de rust in te duiken.

De rust leek in eerste instantie ook het gewenste effect te hebben. De ploeg die ons in de eerste helft naar de voorsprong geknokt had kwam weer tussen de lijnen. Enkel Dries kwam Fre vervangen en we slaagden erin om direct na rust een 4-0 tussenspurt te plaatsen. Met dan twee tegentreffers van Overpelt maar dan opnieuw een 4-0 van ons. Één daarvan een raketassist van een, alweer, sterk spelende Dimi die ondergetekende met het nodige geluk van de eerste keer kon aannemen en afwerken. Een 7 punten bonus dus bij 19-12 na 16 minuten. Het leek het sein om de match verder rustig uit te spelen. Maar ik hoor jullie van achter jullie computerscherm tot hier denken: ”heeft Lebbeke eigenlijk zijn wekelijks dipje al gehad?!”.

Wel, om jullie onmiddellijk van antwoord te dienen, nee, Elita had zijn dip nog niet gehad, en ja, ook deze week kwam hij er wel degelijk aan. Verdedigend klopte het allemaal even niet meer en aanvallend kwamen de vlotte combinaties ook niet meer op het parket. Overpelt bleef rustig in zijn spel, wisselde van keeper en buitte de Lebbeekse dip ten volle uit. Zij slaagden erin om zichzelf terug naar een 21-19 en dus terug in de wedstrijd te spelen. Alweer een pluim op de hoed van Overpelt. Deze stand kwam reeds tot stand in de 25ste minuut. Fre was ondertussen Dries terug komen vervangen en zorgde er mee voor dat er tussen minuut 25 en 29 niet werd gescoord. De keeper aan de overkant had hier echter minstens even veel verdienste aan. Het was ook Overpelt die als eerste de doelpuntendroogte kon doorbreken. In minuut 29 zorgden zij met de 21-20 voor de aansluitingstreffer en tot overmaat van ramp kwam in het begin van de laatste minuut Overpelt zelfs tot een 21-21 gelijkstand.

In de snelle omschakeling die daar op volgde kreeg Dimi echter die ene duw te veel. Weer eens een duw in de rug die al een hele wedstrijd onbestraft bleef. Dimi ging verhaal halen bij de scheidsrechter van dienst en ondanks het feit dat hij gelijk had was de ref hiermee niet gediend. Een twee minuten tijdstraf was dan ook zijn deel. Wij dus met een man minder de laatste dertig seconden in. Een laatste time-out werd gevraagd om tactisch enkele zaken bij te sturen. De pionnen werden gezet, wisselcombinatie werd afgesproken met de richtlijn het uit te spelen tot de laatste seconde en er voor te zorgen dat we zeker niet meer in verdediging zouden uitkomen. Deze richtlijn werd echt tot in de puntjes uitgevoerd. Een mooie wissel liet Thomas uitkomen op rechterbak, hij zorgde voor de nodige dreiging zodat de Linkerhoek van Overpelt moest komen sluiten. Met een subtiel botspasje op de juiste moment speelde Thomas Ziggy vrij op zijn rechterhoek. Ziggy nam deze assist met beide handen aan en werkte, met een al even subtiele bots, beheerst af. 22-21 in de laatste seconde en een slechte match dus alsnog al winnend afgesloten. De winst zorgde er voor dat de balletjes en Dimi zijn plateau wegens reclameren toch nog zoet smaakten.

Volgende opdracht dus de verplaatsing naar Roeselare. Daar zal uit een ander vaatje moeten getapt worden als we ook deze opdracht winnend willen afsluiten. Maar, om er een cliché tegen te smijten, liever met een punt voorsprong in het klassement aan de opdrachten tegen Roeselare en Atomix beginnen dan met een punt achterstand.

Speelden voor Elita: Fre(g), Dries(g), Laurens, Matham, Yoran, Dimi(3), Tom(1), Yoram(3), Ziggy(4), Lars(2), Joerie(4), Thomas, Sander, Lieven(5)

Verslag: JS